Agregace aneb můj online šuplík!

Od spuštění komunitní části Metodického portálu uplynulo půl roku a z potůčku informací, který jím již tehdy směle a trvale protékal, se stala dravá bystřina plná nových proudů, tůní a ramen, jakožto i ryb a života. Množství příspěvků je velmi příjemné a jejich nárůst může potěšit jak svou kvantitou, tak i kvalitou. Snadno se však stane, že příspěvky z titulní strany, které se nám zalíbily, jsou při příští návštěvě již nahrazeny hojností nových.Vyhledávací systém portálu je sice plně funkční, ale předpokládá, že si budeme pamatovat alespoň nějaké klíčové slovo daného blogu, článku apod. Na pomoc nám v tomto případě může přispěchat Digifolio.

Až doposud jsme Digifolio prezentovali jako nástroj pro úschovu dat a jejich následné sdílení, jako způsob prezentace osobních, profesních, ale vlastně i jakýchkoliv jiných informací. Digifolio je ale i skvělý služebník na poli tzv. agregace informací. Našli jsme něco zajímavého? Šup s tím do Digifolia. Dědeček si všechny zajímavé články z novin vystřihoval a lepil na archy, doplňoval je fotkami a vlastním komentářem a celé to měl v deskách v šuplíku.Digifolio funguje zcela stejně, jen místo nůžek a lepidla použijeme myš a odkazy a namísto archu si založíme pohled. Můžeme ho nazvat např. Co mne zajímá?

Je pouze na nás, zda si do své sbírky uložíme pouze odkaz na danou stránku nebo i krátký úryvek. Obsah takovéto naší kartotéky se nemusí omezovat pouze na informace pocházející z portálu. Abych byl konkrétní, dovolím si použít veřejný pohled Hanky Pilařové Abych příště nehledala, jehož název i obsah hovoří za vše. Pavlína Hublová se zase velmi trefně označila za Sběratelku odkazů a velmi výstižně toto snažení komentuje hned v záhlaví svého pohledu.

Jestliže jste dosud na Digifolio nezavítali, protože se např. necítíte na zveřejnění velkého a informačně vyčerpávajícího pohledu na svou práci či osobu, je to zcela pochopitelné. Digifolio je běh na dlouhou trať a než si vše pěkně osaháte, klidně můžete začít jen tím, že si sem uložíte pár šikovných odkazů. Váš virtuální šuplík čeká…