Stopy v matrixu

Každé malé dítě ví, že když jdeme sněhem nebo blátem, zůstává po nás stopa. U sněhu je to milé, až romantické, u bláta méně, zejména když potom necháváme stopu i přes celou chodbu a předsíň. Většina dětí si ovšem neuvědomuje (ani někteří dospělí, jak se zdá), že nějakou tu stopu zanecháváme ve všech oblastech svého života. Možná není tak okatá či očividná, ale viditelná (a zviditelnitelná) rozhodně je. V tom, jak se ostatní chovají k nám v závislosti na naše předchozí chování, jak nás mají žáci v oblibě, co se od nás naučili, atd.

Neméně zásadní je i stopa, kterou zanecháváme svou digitální činností. Každý nahraný obrázek, poslaný mail, zveřejněný článek, odeslaný formulář se nesmazatelně zapíše do naší digitální historie. Možná, že „nesmazatelně“ je poněkud nadsazené, ale mnohem méně, než domněnka, že když to z internetu odstraníme, tak už se k tomu nikdy nikdo nedostane.

A to už je fakt, který každé malé dítě neví. A to i přesto, že má často na internet neomezený přístup. V tomto zamyšlení se nicméně nechci ani tolik věnovat hrozbám, které sebou nese neuvážené používání internetu, sociálních sítí, diskuzních fór a podobně. Spíše chci poukázat na skutečnost, že – na rozdíl od sněhu – nám digitální stopa může vzniknout, i když žádnou činnost v danou chvíli nevykazujeme. Jen si zkuste zadat do Googlu své jméno. To se až podivíme, co všechno kde o nás kdo napsal. Stačí se zúčastnit festivalu, soutěže či turnaje a lup ho! – už je o nás záznam. Seznam žáků, studentů, zaměstnanců – tam všude se můžeme najít. A co teprve sociální sítě, to je učiněná žeň! Někdo nás označí, my něco okomentujeme a odkazy v Googlu narůstají.

„Nu což, taková je doba,“ můžeme si říct. „S tím se nedá nic dělat.“

Popravdě řečeno, s tím, co už o nás na internetu „visí“ opravdu moc nenaděláme. A že to jsou občas informace, které nám nemusí vždy zvedat sebevědomí – mohou být trapné, ponižující nebo „jen“ vytržené z kontextu. Internet nevysvětluje, proč tam o nás píší to či ono, pouze poskytuje informace. A to celkem ochotně…

Je-li o nás na netu stopa, která je mimo náš vliv, nebylo by na místě si vytvořit alespoň jeden záznam, který je dle naší představy? Nejde o to, abychom ze sebe udělali borce, jimiž třeba nejsme a v duchu internetové „anonymity“ si přikrášlili kdeco. Ale když posíláme kamkoliv své CV, také uvádíme ucelené informační celky s relevantními informacemi, které jsou povětšinou na hony vzdálené tomu, co by si o nás mohl nezaujatý uživatel přečíst výpisem odkazů z Googlu.

A tak mě napadá, že vím o jednom udělátku, které nám takovou internetovou stopu pomůže vytvořit. Stopu, která nás ukáže v takovém světle, v jakém se chceme prezentovat, kde budou všechny informace logicky a kontextuálně uspořádané…. a modří už vědí – ano, je to Digifolio! 🙂